ART  CENTER  ILINDENTCI

  ЕN   en          

           Aрт център илинденци*Art center ilindentci

СКУЛПТУРЕН ПАРК ИЛИНДЕНЦИ

-----------------------------------

B-к "Култура", 26 юли 2007 г.

"Десет години скулптура в Илинденци"

-----------------------------------

     Сред изключителни природни гледки, над  с.Илинденци, община  Струмяни, в подножието на Пирин на площ повече от 10 дка е разположен уникалният Скулптурен  парк. Създаден е от фондация "Арт център - Илинденци" по инициатива на скулптора Иван Русев. В парка са експонирани творбите на редица български и чуждестранни автори, превърнали се в художествена реалност по време на ежегодните скулптурни акции с начало 1998  година.

    По време на пешеходната разходка в парка посетителите могат да се насладят, както  на  невероятните природни  красоти, така и на монументалното, съвременно  парково изкуство на над 65 утвърдени имена в скулптурата от България,  Австрия, Индия, Япония, Холандия, Франция, Словакия, Румъния, Израел, Швеция, САЩ,  Канада  и  Мексико, така и на работите на редица млади автори сега започващи  творческата си дейност.

    Впечатляващо естетическо въздействие се постига и с ефектното нощно осветление, акцентиращо върху отделни произведения, скулптурни елементи и Информационният център.


     Необходимият материал за скулптурите и градежите се доставя от най-големите мраморни кариери на Балканският полуостров, намиращи се само на 18 км от с.Илинденци нагоре в планината.